24/03/2017

onkruidbestrijding

onkruidbestrijding

 Bioboeren voeren een continue strijd tegen onkruid. En toch komt het altijd terug. Het onkruid voert competitie met de gewassen voor vocht en voedingsstoffen in de bodem en dus is iedere boer onkruid liever kwijt dan rijk. Onkruiden zijn aangepast aan verstoorde grond. Vanaf als er een stukje onbegroeid is, ontkiemt er onkruid. Dat is heel normaal in de natuur. Het onkruid groeit snel en komt in een vroeg stadium al tot bloei. Onkruidzaden kunnen nog eens ongelofelijk lang kiemkrachtig blijven in de bodem.

De beste strategie tegen onkruid is het onkruid voor zijn. Door regelmatig te schoffelen doden we de kiemdraden en kan het onkruid niet beginnen groeien. En staat het onkruid toch boven, dan doen we er alles aan om het onkruid te verwijderen voor het in bloei komt. Want volgens een gezegde moet wie één jaar zijn onkruid laat staan, zeven jaar uit wieden gaan!


Om na de oogst en tijdens de winter minder onkruid te laten opkomen, zaaien veel bioboeren een groenbedekker in. Eigenlijk is het een zelf-gekozen onkruid. Deze planten groeien snel en onderdrukken dus andere, niet-gewenste onkruiden. De groenbedekkers kunnen in het voorjaar makkelijk verwijderd worden, voor ze in zaad komen. Sommige groenbedekkers kunnen niet tegen de vorst. Als het eens goed vriest, zorgt de natuur zelf voor het schoonmaken van het veld.