Community-shared agriculture

Het Polderveld is een zelfoogstboerderij in Westkapelle gebaseerd op de principes van CSA-landbouw (Community-Shared Agriculture). De boeren verbouwen groenten en jij komt zelf oogsten op het veld. Als deelnemer koop je een ‘oogstaandeel’ bij het begin van het seizoen en heb je vervolgens recht op jouw deel van de oogst. De oogst en de kosten worden dus gedeeld.

Seizoensgroenten vers van het veld

Bij het Polderveld teken je in voor verse, lekkere en gezonde seizoensgroenten. Je ziet de groenten met eigen ogen groeien op het veld. Biologisch en lokaal geteeld, (h)eerlijker kan het niet.
De boeren van het Polderveld telen het hele jaar door een ruim aanbod van ongeveer 80 soorten seizoensgroenten en kruiden: niet alleen de courante, maar ook de minder gekende.

het veld als ontmoetingsplek

Het Polderveld is meer dan groenten alleen. Het is een rustplek, een ontmoetingsplek, een plek die barst van het leven. Er zijn vrijblijvende meewerkdagen en boerderijfeesten, en als deelnemer krijg je inspraak in de werking van de boerderij.

De troeven van Community-Shared Agriculture (CSA)

CSA staat voor landbouw gedragen door een gemeenschap. Als consument neem je verantwoordelijkheid op door te kiezen voor duurzame landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties. Je betaalt geen vaste prijs per groente, maar draagt bij aan de werkingskosten van de boerderij. Als deelnemer deel je dus ook mee in het landbouwrisico.

ECOLOGISCH

 • biologisch: geen chemische pesticiden en kunstmest
 • korte keten: rechtstreeks van het veld naar je bord
 • seizoensgebonden: geen verwarmde serres
 • duurzaam: geen stockage, koeling en verpakking

ECONOMISCH

 • een eerlijk inkomen voor de boeren
 • landbouw als deel van een lokale, vernieuwende economie
 • aandacht voor de geestelijke gezondheid van de boeren
 • CSA-landbouw is niet afhankelijk van subsidies

SOCIAAL

 • nauw contact met de boeren
 • samen met je gezin voeling krijgen met het veld
 • vrijblijvende meewerkdagen en boerderijfeesten
 • jaarlijkse inspraakvergadering met alle deelnemers


Je koopt een ‘oogstaandeel’ en engageert je om een heel jaar groenten te komen oogsten. Zo geef je de boeren van het Polderveld vertrouwen en kunnen zij zich focussen op de teelt. Als de kosten gedekt zijn, dan kunnen de boeren voedsel delen.

Landbouw hangt af van het weer en zoveel meer. Misschien zijn er het ene jaar bijvoorbeeld iets minder courgetten, maar is er juist een overvloed aan komkommers en tomaten voor iedereen. Zo doen we samen aan risicodeling en spreiden we dit risico over veel verschillende teelten.

Bij het Polderveld leer je van dichtbij hoe groenten groeien, doe je ideeën op voor nieuwe recepten en kom je in contact met andere mensen. Zo werken we samen aan lokale gemeenschapsvorming. Na het seizoen zitten we samen en bekijken we de plannen voor het volgende jaar. Je krijgt inzage in de boekhouding van de boerderij zodat je weet wat er nodig is om tot een eerlijke prijs te komen.


Praktische informatie:

 • Je schrijft in voor een volledig seizoen (12 maanden) en met het hele gezin/huishouden. Voor situaties waarbij kinderen of volwassenen deeltijds inwonen, kunnen we een specifieke regeling overeen komen.
 • Je kan elke dag op het Polderveld terecht, het veld is altijd open.
 • Je oogst volgens je behoefte voor eigen, vers gebruik en je volgt de aanwijzingen van de boeren (bordjes op het veld en informatie via mail). We delen het risico onder elkaar: is bijvoorbeeld de worteloogst minder gelukt, dan pas je je verbruik hierop aan. We noemen dit ‘solidair oogsten’.
 • De prijs van een volwassen oogstaandeel bepalen we in de winter samen met de deelnemers op basis van een transparante kostprijsberekening. Kinderen betalen volgens de leeftijd.
 • We werken met voorafbetaling als basis van het engagement. Gespreid betalen in vier schijven is ook mogelijk.
 • Het oogstjaar start in mei: via het contactformulier kan je je opgeven voor de wachtlijst en dan nodigen we je uit voor een infomoment in september/oktober of in maart/april.

Het concept van CSA-landbouw slaat aan.

In Vlaanderen werken meer dan vijftig boerderijen volgens de principes van CSA-landbouw. Er zijn boerderijen die werken met zelfoogst of met pakketten. Op de verschillende boerderijen kan je terecht voor groenten, bloemen, kruiden, vlees, bakbloem, akkerbouwteelten als patatten en ajuinen, paddenstoelen…
Meer informatie kan je terugvinden op www.csa-netwerk.be.